Behandelingen

Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur is een van oorsprong Traditionele Chinese Geneeswijze,

waarbij een holistische benadering wordt toegepast.

Dit betekent dat ieder persoon als een geheel wordt gezien.

Om goed te kunnen functioneren, is het belangrijk dat er een balans is tussen de lichamelijke en de geestelijke gezondheid.

Het algehele welzijn is afhankelijk van de energiehuishouding die wordt geregeld via 12 energiebanen (meridianen) die door het hele lichaam lopen.

Elke energiebaan is verbonden met een orgaan in het lichaam en de bij dat orgaan behorende kenmerkende emoties.

Bij een onderbreking van deze energie ontstaan klachten, die zowel van mentale of lichamelijke aard kunnen zijn.

Bij blokkades in de energiehuishouding kan acupunctuur een doeltreffende oplossing bieden.

Wat doet een acupuncturist?

Om acupunctuur op een goede wijze toe te kunnen passen, is het belangrijk om de klachten eerst goed in kaart te brengen. Hiermee krijgt de acupuncturist al een goed beeld van de plek waar zich de blokkade in de energiestroom bevindt. Dit geldt zowel voor lichamelijke klachten als mentale problemen. Doordat geestelijke klachten verbonden zijn met een specifiek orgaan, is goed te herleiden waar de oorsprong van de problemen ligt.

De acupuncturist kan op deze manier zeer gericht de naalden plaatsen op de meridianen en het lichaam hiermee helpen om zichzelf te herstellen. De acupuncturist gebruikt steriele dunne naalden die op zeer specifieke plekken in de energiebanen worden gezet. Dit met het doel de doorstroming op gang te helpen en het verbonden orgaan weer te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen die nodig zijn om naar behoren te kunnen functioneren.

Wat doet acupunctuur met je lichaam?

De steriele naalden die de acupuncturist in je lichaam zet, zorgen soms voor een klein schokje dat je voelt op het moment dat de naald op de juiste plek wordt gezet. De naald zorgt ervoor dat de blokkade van de energiedoorstroming langzaam maar zeker wordt verbeterd. Op deze manier herstelt de doorbloeding zich en krijgen de organen de essentiële voedingsstoffen, die nodig zijn om optimaal te kunnen werken.

Dit is de eerste aanzet tot herstel van het evenwicht tussen jouw lichaam en geest. Acupunctuur staat echter niet op zichzelf. Het is naast de acupunctuurbehandelingen belangrijk om oog te hebben voor je voedingspatroon en de manier waarop je leeft. Na een behandeling is het belangrijk om voldoende water te drinken.

Op deze manier zullen de afvalstoffen, die vrijkomen bij de behandeling, het lichaam snel kunnen verlaten. Na een aantal behandelingen zal je merken dat je energie is toegenomen, maar acupunctuur kent meerdere voordelen. Uitgaande van het zelf herstellend vermogen van het lichaam draagt acupunctuur bij aan het vergroten van de natuurlijke weerstand. De bevordering van de mentale en geestelijke gezondheid heeft in veel gevallen een vergrote levenslust tot gevolg.

Een acupunctuurbehandeling duurt ongeveer 60 minuten. Een eerste consult bevat
ook een intake gesprek en duurt doorgaans iets langer(60-90min). Ik breng hiervoor
geen extra kosten in rekening. De kosten zijn dus altijd 60 euro per behandeling.

Hoewel -acupunctuur de basis is van de behandeling ben ik tevens gespecialiseerd
in:
-kruidengeneeskunde,
-voeding,
-natuurgeneeskunde
-Personal training
-Pijnbestrijding
-moxa en cupping
-Triggerpoint Release Behandeling
-Electro acupunctuur

Een behandeling zal dus helemaal op maat worden afgestemd naar uw
behoeften.

Tijdens de diagnose worden er vragen gesteld over je huidige fysieke staat
en zal er, indien daar behoefte naar is, tevens de tijd worden genomen voor een
postuurmeting. Acupunctuur is een holistische behandeling waarbij lichaam en geest
met elkaar verbonden zijn. Zo heb je in de acupunctuur ook punten die je kunt
prikken om je te helpen emotioneel in balans te komen.
Als kruidengeneeskundige en voedingsdeskundige zal ik ook indien nodig
supplementen, kruiden en/of tincturen voorschrijven

Kruidengeneeskunde

Fytotherapie betekent genezen met planten, oftewel: kruidengeneeskunde

Phyton is het Griekse woord voor plant. Therapeia betekent geneeswijze.

Kruiden als geneesmiddel

In de kruidengeneeskunde worden dus planten en kruiden gebruikt om gezondheidsklachten te genezen.

 Kruiden kunnen op verschillende manieren therapeutisch worden bereid.

Als thee of koud aftreksel, tinctuur, capsules, tabletten, zalf, balsem, in bad, als kompres of kruidenomslag, enzovoort. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Tinctuur

Een tinctuur is een mengsel van alcohol en water waarin een kruidenextract is opgelost.

Tincturen zijn erg geliefd omdat ze relatief snel werken, de dosering flexibel kan worden aangepast naar de persoonlijke behoefte en ze makkelijk in gebruik zijn.

Tincturen worden vervaardigd door een grote hoeveelheid kruiden te laten trekken in een mengsel van water en zuivere, natuurlijke alcohol.

De werkzame stoffen uit de kruiden trekken daardoor in de vloeistof, waardoor een krachtig natuurlijk extract ontstaat.

Na een bepaalde tijd wordt het mengsel gezeefd en blijft het vloeibare extract, de tinctuur, over. Dit prachtige, traditionele en ambachtelijke procedé is oeroud en bewijst al duizenden jaren haar grote waarde.

Ik vervaardig mijn  eigen kruidentincturen volgens traditionele recepturen die we aan de moderne tijd en naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten hebben aangepast.

Hoe werkt fytotherapie?

Kruiden werken op basis van hun inhoudsstoffen. Iedere plant heeft een eigen, unieke biochemische samenstelling. Deze fysieke inhoudsstoffen kun je aantonen, extraheren of isoleren en onderzoeken.

Inhoudsstoffen zijn in verschillende groepen te classificeren op basis van hun biochemische structuur en eigenschappen.

Verschillende groepen inhoudsstoffen hebben een eigen soort uitwerking op ons lichaam.

Zo werken aromatische bitterstoffen bijvoorbeeld stimulerend op de spijsvertering, hebben flavonoïden onder andere een effect op de bloedsomloop en werken alkaloïden in op ons zenuwstelsel.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de effectieve werking van geneeskrachtige kruiden bij een scala aan ziekten en aandoeningen.

Kruidengeneeskunde is daarmee een goed onderbouwde geneesmethode. Het is dus niet iets waar je ‘in moet geloven’.

De kruidengeneeskunde was de eerste, oorspronkelijke geneesmethode van verreweg de meeste volkeren op aarde.

Deze geneeskunde vormt in de meeste culturen ter wereld een oeroude traditie waarin vaak duizenden jaren aan overgeleverde kennis schuil gaat.

Die kennis is tot op de dag van vandaag doorgegeven en verrijkt met kennis uit de wetenschap.

Traditioneel gebruik van kruiden

Naast de biochemische, wetenschappelijk benadering van de kruidengeneeskunde kun je de werking van kruiden ook op een andere, oudere manier benaderen.

Vroeger werd de werking van een kruid niet beschreven aan de hand van haar biochemische samenstelling, maar aan de hand van de ‘natuurkwaliteiten’ of elementen.

De vier elementen

In de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde wordt er gebruik gemaakt van het denkraam van de vier elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water.

De uitwerking van kruiden op het menselijk lichaam wordt binnen die traditie uitgedrukt in termen van natuurkwaliteiten zoals ‘verdrogend’, ‘verwarmend’, ‘verkoelend’ of ‘samentrekkend’ om de werking te beschrijven.

Andere grote tradities hebben hun eigen denkraam.

Zo staan de vijf elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde en zijn het de drie elementen Kapha, Vata en Pitta die in de Ayurveda centraal staan.

Een pleidooi voor de traditie

Er is in het Westen momenteel een grotere belangstelling en respect voor uitheemse traditionele geneeswijzen

zoals de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan de acupunctuur de bekendste methode is) dan voor de rijke traditie van eigen bodem.

Dat laatste is erg jammer omdat de Traditionele Europese Natuurgeneeskunde een schat aan kennis bevat die de gezondheidszorg in het Westen ten goede kan komen.

Door gebrek aan een goed draagvlak voor onderwijs dreigt deze kennis te verdwijnen of verdrongen te raken

Baat het niet dan schaadt het niet?

Dat wil ik nooit meer horen! Kruiden hebben een fysieke, biochemisch aantoonbare werking op het lichaam.

Ondeskundig toegepast kunnen ook kruiden dus wel degelijk schaden. Houd je dus altijd aan de dosering op de verpakking of volg het advies van een deskundige.

Als je lijdt aan ernstige klachten, raadpleeg dan altijd eerst je arts en vervolgens een kruidengeneeskundige. Wij staan altijd voor je klaar.

Wisselwerkingen met reguliere geneesmiddelen

Kruiden hebben wisselwerkingen met reguliere geneesmiddelen en kunnen de werking van geneesmiddelen bijvoorbeeld versterken of verminderen en vice versa.

Wij houden daar altijd rekening mee. Daarom vragen wij bij het geven van adviezen altijd of je geneesmiddelen gebruikt en checken we of er mogelijke interacties zijn.

Bij twijfel verwijzen we terug naar de arts of apotheker.